Sunday, June 9, 2013

Kronik Muhalefet Beklentimiz

Uzun uzun yazılacak nedenleri var, kendimi bildim bileli bir muhalefet yokluğundan bahsetmemizin. Toplumsal yapımızdan, partiler içi yapılanmalara kadar. Türkiye'de sağ, dönem dönem DYP, ANAP, AKP gibi büyük kitleleri etkileyebilecek partiler üretebilirken, CHP'nin varlığı solda bu türde etki yaratabilecek yeni oluşumlara da bir engel diye düşünüyorum. Çünkü CHP'nin herhangi bir lider ve vasat projelerle gireceği seçimlerde dahi belli bir oy potansiyeli var. Sağdaki karşılıkları kadar oy alabilecek, etki yaratabilecek bir oluşum bu nedenle solda çok daha zor. Bu durumu değiştirmekten bahsetmenin beni aşacak bir politika bilgisi  gerektirdiğini düşünmekle beraber, gerçekçilikten de uzak kalacağını düşünüyorum. En azından aşağıda bahsedeceklerime kıyasla.


Benim CHP'ye önerim, CHP'den beklentim şudur:


Türkiye'de muhalefetin ve en çok da CHP'nin yıllardır güven kaybettiği, karizmasını çizdirdiği kabullenilmesi gereken bir gerçek. Açıkçası bu konuda hem CHP'den (ve AKP iktidarı dönemi için konuşursak, muhalefetten) beklentilerin yüksek oluşunun hem de özellikle son zamanlarda medyanın CHP tarafından çok başarısızca kullanılmasının ( belki de kullanılamamasının) ve zaman zaman da sistematik saldırıların etkisi olduğunu düşünüyorum. Yine de, çözüm suçlamalarla değil, özeleştiri ile gelecektir.

CHP'nin güven kazanmasının, ivme yakalamasının tek yolu özeleştiridir. Kapalı kapılar ardında değil! Çıkın, büyük bir basın toplantısı düzenleyin. Sol görüşlü gençlerin bile; ailesi, çevresi CHP'li olan gençlerin bile neden CHP'yle arasına mesafe koyduğunu, neden yıllardır bir muhalefet yoksunluğundan şikayet edildiğini anlamaya çalıştığınızı gösterin herkese. Ama gerçekten anlamaya çalıştığınızı; birşey yaptığınızı.

Biz de bilelim böylece, siz içeriden bu eleştirileri nasıl okuyorsunuz. Politik olmayın bunu yaparken, samimi olun. Arkadaş olun gençlerle, tüm CHP'yle küskün ama iyi bir muhalefet bekleyen bireylerle arkadaş olun. En çok da gençlerle.

Ama bu kadar yetmez. Bir forum düzenleyin mesela. Hatta çok sayıda, çeşitli bölgelerde. Aylarca çalışın bunun üzerinde, aylarca sürsün toplantılar.
Kapılarınızı tüm siyasi görüşlerden, daha iyi bir muhalefet isteyen; "Alternatif yok." diyen, fikri olan her gence açın. AKP'lisi de gelsin, BDP'lisi de. Apolitik ama fikir sahibi, talepleri olan insanlar da gelsin. Eşcinsel arkadaşlarımız da gelsinler; işçi çocuğu da anlatsın, patron çocuğu da. Üniversitelerden, her türlü gençlik topluluklarından, taraftar gruplarından insanları davet edin. Evet, GEZİ'deki gibi bir çeşitlilik olsun bu forumlarda. Her kafadan bir ses çıksın!

Yorulmayın, dinleyin. Dışarıdan nasıl gözüküyor CHP'nin, solun ve hatta genellersek muhalefetin sorunları. Eksikleriniz, artılarınız ne bu insanların gözünde. Kabullenin eleştirileri, ama gerçekten, özümseyin. Ve hemen harekete geçin. Her türlü kalıplarınızı yıkın, gerekliyse en köklü değişiklikleri yapmaktan çekinmeyin. Hedefiniz, nerede sorun varsa gidermek, bu insanlara güven vermek olsun. Oy olarak bakmayın. Gerekirse bu değişikliklere rağmen size oy vermesinler, ama size güvensinler bu gençler. İnanın alacağınız oylardan daha kıymetli olacak, o oylardan daha çok güç katacaktır size bu güven.

Yepyeni, pırıl pırıl, rengarenk olun. Farklılıklardan korkmayın. Sol kucaklamaktır aynı zamanda, hoşgörüdür. Daha demokrat olun. Daha yapıcı olun. Daha güçlü olun.

Bence CHP için çıkış yolu budur. Söylemesi kolay, uygulaması zordur ama, ne lider değiştirmek ne de alıştığımız ve sıkıldığımız sıradan siyasetçi konuşmaları ile de bir yere varılamadı, varılamaz.

Dürüst olun, acı söylesin dost; siz dinleyin. Tartışın, kucaklaşın.

Halkı alternatifsizliğe daha fazla itmeye kimsenin hakkı yok. Eğer işler bu noktaya geldiyse, bugün her kesimden insan sokaktaysa; burada CHP başta olmak üzere tüm muhalefet de sorumludur, suçludur.

Sesimizin duyulduğuna inansak, sokaklara çıkıp da bağırmazdık.

No comments:

Post a Comment